Ancak günümüzde temel ihtiyaçların yanında aynı zamanda yeni bir telefon almak, iyi bir arabaya sahip olmak, daha konforlu bir hayat sürmek, hayallerimizi gerçekleştirmek gibi isteklerimiz için de çalışıyoruz. Bu kadar çok isteğimiz varken ve günün büyük bir kısmını işimizle meşgul olarak geçirirken, işimizi sevmemiz de ciddi bir önem arz ediyor. Yaptığımız işi sevmemiz ise ancak yüksek bir motivasyon ile mümkündür.
Biz de çalışırken motive olmanıza katkı sağlayan en önemli faktörleri sizler için sıraladık.
- Kendinize olan inancınız
En önemli motivasyon kaynağı bireyin kendisidir. İş tanımınızda yer alan sorumlulukları yerine getirebilecek donanıma sahip olduğunuzu biliyor ve süreç sonunda sizden beklenen işleri tamamlayabileceğinize inanıyorsanız, yaptığınız işten keyif alırsınız. Kendinizi işe yarar hissettiğinizdeyse halkanın bir parçası olduğunuzu bilir ve daha sıkı çalışırsınız.
- Çalıştığınız Ortamın Fiziksel Koşulları
Ergonomi önemli bir motivasyon kaynağıdır. Çalıştığınız ortam insan biyolojisi ve yapılan işin teknik ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Ergonomik bir çalışma ortamındaki önemli motivasyon kaynakları;
- Aydınlatmanın ne az ne de gereğinde fazla olması,
- Nem ve sıcaklık değerlerinin uygun koşullarda olması,
- Ofis mobilyalarının kullanışlı ve sağlıklı olması,
- Gürültüden uzak olması
- Havalandırmanın düzenli bir şekilde yapılması
- Ne daha büyük ne de daha küçük, tam da aradığınız genişlikte olmasıdır.
Ergonomik bir ortam oluşturmak için alanında uzman kişilerden yardım almalı ve ortamı uygun koşullarda yeniden dizayn ettirmelisiniz. Bu ihtiyaçlar için masraf yapmak ve zaman ayırmak yerine zaten alanında uzman kişilerce hazırlanmış hazır ofis, ortak ofis gibi profesyonel ve ekonomik ofislerden faydalanabilirsiniz.
- Angarya işlerle uğraşmadan hedef odaklı çalışmak
İş tanımınızda olmadığı halde telefonlara bakmak, posta ve gönderileri takip etmek, faturaları ödemek gibi angarya işlerle uğraşmak sizi hedef odaklı çalışmaktan alıkoyar. Çalışma motivasyonu düşük bir ekiple çalışmak istemiyorsanız bu işleri sizin adınıza yapacak profesyonel bir destek almanızda fayda var. Bunları yapacak birine ayıracak bütçeniz yoksa; bu hizmetleri ekstra ücret talep etmeden ve alanında uzman kişilerle size sunan eOfis’in hazır ofis ve ortak ofis gibi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
- Küçük hedefler koyarak başarma duygusunun tadına varmak
Başarı duygusunun tadına bir kere baktığınızda, hissettiğiniz güdü sizi bu duyguyu tekrar yaşayabilmek için çalışmaya itecektir. Hedefinize ulaşmak için kendinize nihai bir hedef değil, sonuca götürecek aşamalı hedefler seçmelisiniz. Ulaşılan her küçük hedef sizi esas hedefe daha hızlı götürecektir.
- İş arkadaşlarınızla kurduğunuz sosyal ilişkiler
Eviniz, eşiniz ve çocuklarınızdan çok iş ortamında ve iş arkadaşlarınızla zaman geçiriyorsunuz. İş ortamında içten bir selamlaşmayla beraber kısa ve samimi sohbetler edebildiğiniz ya da bir sorununuz olduğunda yardım alabildiğiniz, hatta gerektiğinde iş ortamı dışında da görüşüp eğlenceli zaman geçirebileceğiniz arkadaşlarınız varsa her sabah işe büyük bir keyifle gidersiniz. Bu nedenle çalışma ortamında iyi ilişkiler edinmek motivasyon artıran önemli bir etkendir.
- Hak ettiğiniz unvan ve ücreti almak
Yaptığınız işi ne kadar severseniz sevin, çalışmanızın en önemli sebeplerinden biri de para kazanmaktır. Hak ettiğiniz ücreti ve unvanı almanız, yaptığınız çalışmaların diğerleri tarafından da fark edildiğini gösterir. Bu da sizin daha büyük bir özveri ve motivasyon ile çalışmanızı sağlar.
İster ev işi yapın ister global bir şirket yönetin; iş gördüğünüz ortam motivasyon artırıcı olanaklar içermiyorsa başarıya ulaşmak mümkün olmaz. Hem kendiniz hem de ekibiniz için uygun koşulları sağladığınız sürece hayallerinizin önüne kim geçebilir ki?