Etkili Sunum Teknikleri (Pitch Deck) Nedir? | eOfis Blog

 



Etkileyici bir sunumun temel özelliği kendini dinlettirmesi ve hedef kitlenin ilgisini çekebilecek niteliklere sahip olmasıdır. Sunum esnasında dinleyenler dikkatini sizden ayırmayıp; sunduğunuz içerikleri sıkılmadan dinliyorsa etkili bir sunum yaptığınızdan emin olabilirsiniz. “Peki, gerçekten etkili bir sunum yapmanın püf noktaları neler? Dinleyicilerin ilgisini çekecek bir sunum nasıl hazırlanır?” Diyorsanız; bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Bazı basit ama önemli adımları uygulayarak sunumlarınızı daha etkili hale getirebilirsiniz.


Sunum Türleri Nelerdir?


Başarılı bir sunum yapabilmenin temel adımı nitelikli içerik üretmektir. İçeriğin kalitesini artırmak için ise hangi sunum türünün size uygun olduğunu belirleyip; bu doğrultuda içerik üretmeniz gerekir. Temel olarak 5 farklı sunum türü bulunur. Amaçlarına göre birbirinden ayrılan başlıca sunum türleri şunlardır:



  1. Satış Sunumu: Ürün ya da hizmet tanıtımı ve pazarlamasına odaklanan bir sunum çeşididir. Personel tanıtımlarında da kullanılabilir. Tanıtılan ürün veya hizmete ilişkin bir ikna etme durumu söz konusudur. Dinleyiciyi ikna etmek için ise sunumlarda olumsuz koşullandırma, olumlu koşullandırma, duyulara hitap etme, yararları sıralama ve çözüm önerme gibi teknikler kullanılabilir.

  2. Motive Edici Sunumlar: Genel olarak abartılı tarzdaki sunumlardır. Heyecan duygusunun ağır bastığı, dinleyicide coşku uyandırmaya ve harekete geçirmeye yönelik bir konsepte sahiptir. Siyaset içerikli miting tarzı ortamlarda, dini toplantılarda, çeşitli reklam kampanyalarında kullanılan bir sunum türüdür. Dinleyicilere bilgi verirken duygusal ve ikna edici bir üslup takınmanız gerekir.

  3. Gerçeklere Dayalı Sunumlar: Dinleyiciye herhangi bir fikir empoze etme veya dinleyiciyi ikna etme amacı gütmeden yapılan, bilgilendirici sunumlardır. İstatistiki veriler, yapılan araştırmalar sonucunda edinilen bilgi birikimi, çeşitli hesaplamalar gerçeklere dayanan sunumlarda yerini alır. Bu tarz sunumlarda dinleyicinin dikkatini kaybetmemesi için bol miktarda görsel kullanmak, konuları birbirinden ayırarak sunumu parçalara bölmek ve belli aralıklarla anlatılan bilgileri tekrarlamak önem taşır.

  4. Eğitim Amaçlı Sunumlar: Bilgi verme ve öğretme amaçlı sunumlardır. Bu alanda etkili bir sunum yapmak için interaktif bir konsept oluşturmak; sunum konularını sınıflandırarak belli bölümlere ayırmak gerekir. Ayrıca öğrenilen bilgilerin pratiğe dökülmesini sağlamak için uygulamalı bir sunum hazırlamayı da tercih edebilirsiniz.

  5. Biçimsel Sunum: Duygusal temalı bir sunum şeklidir. Yaşanmış hikayeler ve olaylar anlatılabilir. Sahnede dramatik bir tutum sergileyerek dinleyicinin dikkatini üzerinize çekebilirsiniz. Bunun yanında çeşitli sahne aksesuarlarını kullanarak dinleyicinin daha duygusal bir ruh haline bürünmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada kullanabileceğiniz bir diğer önemli yardımcı unsur ise müziktir. Sunumunuza müzik ekleyerek duygusallık etkisini artırabilirsiniz.


Etkili Sunum Aşamaları Nelerdir?


Etkili bir sunum yapmak istiyorsanız sunum sırasında programlı olmanız gerekir. Bunun için hazırlayacağınız sunumu adım adım ele alabilirsiniz. İşte, etkili bir sunumda izlemeniz gereken adımlar:



  1. Araştırma: Bu aşamada araştırmanız gereken konular şunlardır: - Hedef kitlenin özellikleri - Sunum için gerekli olan donanımlar (bilgisayar, hoparlör, projeksiyon vs.) - Konuya ilişkin önceden yapılmış çalışmalar ve araştırmalar - İstatistiki veriler

  2. Kompozisyon


Kompozisyon aşamasında girişte ana fikri vermek en önemli adımlardan birisidir. Ardından sunum süresini iyi değerlendirecek şekilde sunumlarınızı ayarlamalı; özellikle altını çizmek istediğiniz bölümler dışında tekrara düşmekten kaçınmalısınız. Dinleyicilerin de katılım sağladığı bir kompozisyon belirleyebilirsiniz.



  1. Tasarım: Sunumun biçimsel özelliklerinin belirlendiği adımdır. Puntoların tüm dinleyicilerin oturdukları yerden görebilecekleri büyüklükte olması, sunumlarda nötr bir arka plan üstünde birbiriyle uyumlu renklerin kullanılması, anahtar kelimeleri kullanılmasına dikkat ederek akılda kalıcı ve ilgi çekici bir sunum hazırlayabilirsiniz.

  2. Sunuş: Sunum aşamasında şu noktalara dikkat etmenizde yarar vardır: - Vücut dilini sadece gerektiğinde kullanmak - Geçişlerde “Hııı, eee” gibi sözcükleri fazla kullanmamak - Giriş kısmında bir soru, öykü veya tespit ile dinleyicinin dikkatini çekmek - Özgüvenli ve kendinden emin bir anlatıcı duruşu sergilemek

  3. Değerlendirme: Sunumunuzu kaydedebilirseniz; bu sayede hatalarınızı görüp bir sonraki sunuma düzeltebilirsiniz.


Etkili Bir Sunum Nasıl Yapılır?


Etkili sunum hazırlama teknikleri ile ilgi çekici bir sunum hazırlamak için şu teknikleri uygulayabilirsiniz:



  1. Hedef kitleye uygun olarak slaytları özelleştirebilirsiniz.

  2. Görsel hafızayı etki altına almak için çeşitli görsellerden yararlanabilirsiniz

  3. Sunum boyunca dinleyicinin dikkatini nasıl koruyacağınıza dair bir plan hazırlayabilirsiniz.

  4. Gereksiz detaylarla sunum içeriklerini boğmamalısınız.

  5. Dinleyici ile diyalog kurmanızda yarar vardır.

  6. Çeşitli iletişim araçlarını kullanmaya çalışabilirsiniz.

  7. Aralarda küçük molalar vererek kaldığınız yerden daha zinde bir şekilde devam edebilirsiniz.

  8. Seyirci ile soru - cevap bölümü hazırlayarak iletişime geçebilirsiniz.


Pitch Deck (Yatırımcı Sunumu) Nedir?


“Pitch Deck”, yani diğer adı ile “yatırımcı sunumu” girişimciler tarafından hazırlanan bir sunum türüdür. Kendi projesine yatırımcı çekmek amacıyla sunum düzenleyen bu kişiler, konu ile ilgili yeterli bilgi birikimine sahip olmalı; sunumunu ise ikna edici nitelikte hazırlamalıdır.


Pitch Deck (Yatırımcı Sunumu) Nasıl Hazırlanır?


Powerpoint, Prezi gibi uygulamalarla hazırlayabileceğiniz Pitch Deck (Yatırımcı Sunumu) şu adımlardan oluşur:



  1. Giriş

  2. Sorun

  3. Çözüm

  4. Çözümün olumlu yönleri / rakiplerden farkları

  5. Müşteri potansiyeli

  6. Projenin gerçekleşme süreci


Pitch Deck Sunumu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Pitch Deck sunumu yaparken anlattığınız konuya ilişkin olarak, yatırımcının gözünde heyecan uyandırmalısınız. Dinleyiciniz sizi heyecanla dinleyip; projenize dair detayları merak ediyor olmalıdır. Bunun için dikkat etmeniz gereken başlıca konular ise şunlardır.



  1. Çok uzun olmayan, akıcı, heyecan ve merak uyandırıcı bir sunum içeriğinin hazırlanması

  2. Görsel, video ve çeşitli infografik çalışmalar ile yazı yoğunluğunun azaltılıp; dinleyicinin ilgisinin projeye çekilmesi

  3. Sunumun kendi içinde bütünlüğe sahip olması,

  4. Kesinlikle insanları ayrıştıran, rencide eden, ötekileştiren söylemlerden uzak durulması, Pitch Deck sunumunun başarıya ulaşması için başlıca yöntemlerden birkaç tanesidir.


yatırımcı sunumu pitch deck etkili sunum özellikleri etkili sunum aşamaları yatırımcı sunumu etkili sunum özellikleri etkili sunum örnekleri etkili sunum hazırlama teknikleri


Bu Yazıyı Paylaşın

Teklif Formu
Teklif formunu göndererek; Aydınlatma Beyanı'nı ve
Açık Rıza Onayı'nı kabul etmiş sayılırsınız.
Teklif Al