Marka, ister kişisel ister kurumsal amaçlarla olsun insanların sizi tanıması, sadakat geliştirmesi ve hatta gönüllüsü olması konusunda yardımcı olan ayırt edici kimliktir. Tam bir markalaşma süreci değer sistemi ve iletişim çerçevesi geliştirmek üzere uygulayabileceğiniz bazı stratejileri içerir. Markalaşma nasıl olur merak ediyorsanız bu yazıda tüm detaylarıyla süreci ve marka olmanın önemini keşfedebilirsiniz.
Markalaşma Neden Önemlidir?
Markalaşma, tanım olarak basite indirgenerek anlatılamayacak kadar karmaşık ve kendine has süreçler bütünüdür. Ancak herhangi bir işletme ya da kişi üzerinde genel etkisi son derece yüksek olduğundan doğru marka stratejileri kurgulamak oldukça önemlidir. Doğru stratejilerle güçlendirilen bir marka, şirketin veya kişilerin etrafındaki toplulukların hayatlarında oynamak istediği olumlu rolü en kısa yoldan ifade etmeyi sağlar. Nitekim, marka insanların herhangi bir kurumu ya da bireyi nasıl algıladığını değiştirebilir, marka değerini artırarak sadakatin de paralel şekilde yükselmesine yardımcı olabilir. Markalaşmanın önemi, hem kurumlar hem de bireyler üzerinde dönüştürücü güce sahip olmasından kaynaklanır.
Markalaşma Nasıl Olur?
Markalaşma sürecinin detaylı adımları bir sonraki bölümde ele alınacağı gibi oldukça detaylı ve titizlikle incelenmesi gereken faaliyetler bütününü ifade eder. Ancak pratikte markalaşmak için temel strateji taslağınızı kurguladıktan sonra değişen zaman, maliyet, pazar ve kitlelere uygun kalma açısından nasıl büyüyeceğinizi hesaplamanız gerekir. Fikir aşamasından lansmana kadar belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamanında hedeflerle kurgulayarak markanızı oluşturabilirsiniz. Önemli olan markayı kurarken bir sonraki bölümde detaylı şekilde ele alınan süreçleri dikkatlice uygulamaktır.
Markalaşma Süreci
Bir markanın oluşumunu detaylarıyla incelemeden önce “markalaşma süreci nedir?” sorusuna yanıt vermekte fayda var. Marka ve markalaşma süreci; en kısa tanımıyla mevcut pazarın taleplerini karşılamak, güçlü bir algı oluşturmak, kişi ya da kurumun yaşam döngüsünü uzatmak için marka inşa etmek ve geliştirme çabalarını kapsar. Markalaşma süreci aşamaları pazar odaklı bağlamda en iyi stratejiyi belirleyip uygulamayı sağlar. Bir markanın fikir aşamasından nihai kullanıcıya ulaşana kadar geçirdiği döngüyü merak ediyorsanız 4 başlıkta toplanan markalaşma adımları hakkında daha fazlasını öğrenebilirsiniz:
Pazar Hakkında Derinlemesine Araştırma Yapma
Markalaşma süreci aşamaları her oluşumdaki gibi bir fikir ve o fikrin tam potansiyeline ulaşması için derinlemesine araştırılmasıyla başlar. Bu aşamada kurumun vizyon, misyon ya da temel stratejileri gibi kültürünü oluşturan unsurlarını değerlendirmek, çalışanların ve paydaşların neler düşündüğünü analiz etmek önemlidir. Ayrıca araştırma sırasında potansiyel müşterilere ulaşarak açık ya da kapalı ölçekli anketlerle görüşmeler yaparak fikirlerini almak da yol haritası çizmek noktasında oldukça yol gösterici olabilir. Elbette, markanın rakiplerini analiz etmek de piyasadaki konumlandırma ve stratejileri daha rasyonel şekilde belirleme konusunda yardımcı olabilir. Örneğin; rakiplerinizin logosu, sektörde kullanılan renkler ya da pazarlama materyalleri gibi unsurlar konusunda doğru yolda olup olmadığınızı değerlendirerek doğru kitleye ulaşmanıza destek verecektir.
Marka Stratejisi Belirlemek
Doğru marka stratejisi oluşturmak, yönü belirlediği ve ilk tuğlaları oluşturduğu için sürecin en kritik aşaması olarak nitelendirmek doğrudur. Bu aşamada büyümek, ölçeklenmek, potansiyeli gerçekleştirmek ve ana misyonu yerine getirmek için hangi yöne doğru gitmek gerektiği tam olarak belirlenir. Nitekim, stratejiyi doğru belirlemek kısa ya da uzun vadeli hedefleri belirleyerek markanın neden oluşması gerektiğini daha net şekilde açıklar. Bu, özellikle ilk defa kurulan bir markanın her zaman hedefleri doğrultusunda hareket ederek sonraki aşamalarda ya da sürecin bütününde plana sadık kalmasını kolaylaştırır.
İsim, Logo ve Marka Kimliği Öğeleri Oluşturma
Markalaşma süreci, her adımda tutarlılık ve çaba gerektirdiği için şirketinizi gerçekten anlamlı kılmak için temsil ettiği öğeleri doğru şekilde seçmelisiniz. Bu nedenle üçüncü önemli adımınız marka ismini, logosunu, sloganını, ambalajını, paketlemesini, marka sesini , görsellerini ve işletme renklerini içeren marka kimliği öğelerini geliştirmek olmalıdır. Marka bilinirliği ve sadakati oluşturma noktasında oldukça önemli olan logo için rakipleri incelemek, aynı zamanda potansiyel müşterilerle bağlantı kuracak ve şirketinizle uyum sağlayacak görselleri seçmek oldukça önemlidir. Logoyu doğru şekilde belirledikten sonra markanın kimliğinin diğer tüm öğelerini bütünleyici bir perspektiften geliştirerek tutarlılık yaratabilirsiniz.
İşletme ve Hedef Kitle Arasında İletişim Kurma
Marka kimliğinizi doğru şekilde oluşturduktan sonra sırada bunu sergilemek için temas noktaları ve ortamlar yaratmak var. Bunlar web sitesi, broşürler, tabelalar, sosyal medya platformları, bloglar, sektörel konferans ve eventler gibi çeşitli öğeler olabilir. Önemli olan, markanın görünümünü ve mesajın her noktada tutarlı şekilde hedef kitleye ulaşmasını sağlamaya devam etmektir. Bu süreç komple bir kimlik paketi olarak ele alınması gereken ve tek boyutlu çabalar yerine bütünsel bakış açılarıyla geliştirilmesi gereken bir aşamadır.
Kişisel Markalaşma Nedir?
Kişisel markalaşma, toplum önündeki bir bireyin hikayesini ya da konumunu içeren kamusal kimliğin bilinçli şekilde yönetilmesi sürecini içerir. Çoğunlukla iş dünyasındaki düşünce liderleri, aktörler, kamu figürleri, sosyal medya kişilikleri ya da sanatçılar kişisel markalarını oluşturan grup arasında sayılabilir. Aslında yalnızca toplum önündeki kişilerin değil, herkesin kişisel markalaşmaya ihtiyacı vardır. Sonuçta başkalarının sizi algılama şekli ve bunun sonucunda oluşturdukları beklentiler markanızın bir parçasını oluşturur. Ya da bir iş görüşmesine gittiğinizde kıyafetinizden ses tonunuza ve CV’nize kadar hepsi markanın bir parçasını ifade eder.
Kişisel Markalaşmanın Önemi
Kişisel markalaşma, yalnızca toplum önündeki etkileyiciler için değil bireylerin de bulundukları çevrede bir adım öne çıkmalarını sağlayarak organik güven ve sadakat oluşturmalarına destektir. Güçlü kişisel markalar kamu önündeki kişilerin ihtiyaç duydukları hedef kitleye daha kolay bir şekilde ulaşmasını sağlar. Çalışanlar için ise fark edilme ve onaylanma olasılığını artırarak başarılarının daha fazla takdir edilmesi eğilimi kazandırır. Doğru yapıldığında, insanlar sizi hatırlar, uzmanlığınız ve becerileriniz hakkında siz orada olmasanız bile adınıza konuşabilirler. Yerleşik bir kişisel marka kitleye güven verdiğinden hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamda tutarlı bir ses, görünüm, mesaj ve varlığa sahip bir birey olarak yarattığınız kimliğin parçasını sürdürme şansı verir.
Dijital Markalaşma ve Stratejileri
Dijital markalaşma işletme ya da kişilerin fiziksel dünyadaki marka stratejilerini online ortamda sürdürme çabalarının tamamını ifade eder. Aslında markalaşma sürecinin dördüncü adımı olan hedef kitle ile iletişim kurma aşamasında çeşitli platformlar üzerinden köprü oluştururken dijital stratejiler kullanılır. Dijital markalaşma modelleri ya da stratejileri farklı şekilde ifade edilse de genel anlamda işletmelerin online ortamda gezinmesini ve müşteriler tarafından olması gerektiği gibi algılanmasını sağlayan bir yol haritasıdır. Dijital stratejilerin temel unsurları hakkında daha fazlasını öğrenerek markanızın hem online hem fiziksel dünyada müşteri sadakati elde etmesini sağlayabilirsiniz:
- Doğru Tanımlanmış Marka: Dijital dünyada da markanın tarzının, sesinin, imajının ve rekabet ortamının fiziksel stratejilerle paralel şekilde belirlenmesi gerekir.
- Hedef Kitle: Dijital dünyada hedef kitleyi doğru şekilde belirlemek, davranış veya tercihlerini anlamak her alanda olduğu gibi online ortamda da bir adım öne çıkmayı kolaylaştırır.
- İçerik: Dijital pazarlama stratejileri çerçevesinde marka kimliğinizle özdeşleşen, aynı zamanda her platformun analitikleri çerçevesinde değerlendirme yaparak doğru içerikler sunmak önemlidir.
- Araçlar: Dijital dünyada içerik sunarken SEO, kullanıcı deneyimi, içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması ya da e-posta pazarlaması gibi stratejileri gerçekleştirmeyi sağlayan araçlardan yararlanmak gerekir.
eOfis, markalaşma sürecinde ihtiyacınız olan yaratıcı ve tam kapasiteli ofisleri ile kısa sürede hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştırır. Siz de şirketinizi ya da bireysel olarak marka kimliğinizi güçlendirmek için eOfis çözümlerinden yararlanmaya başlayın!