Günümüzde stresli yaşamın etkisi ile sıklıkla karşılaşılan psikolojik bir sorun olan tükenmişlik sendromu, genellikle iş yaşamı yoğun ve stresli olan kişilerde rastlanılır. Rahatsızlık bir anda ortaya çıkmaz hafif sorunlarla başlar. Fark edilmeyip ilerlemesi halinde baş edilemez bir hal alarak kişilerin içlerine kapanmalarına hatta işlerini kaybetmelerine neden olur. Tükenmişlik sendromu fark edildiği anda tedavi edilmezse daha büyük sorunlara yol açar.
Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Tükenmişlik sendromu, kişilerin iş ve özel yaşamlarında gelen talepleri karşılayamadıklarını düşündüğü, kendilerini bunalmış, tükenmiş, yorgun ve halsiz hissettikleri psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu duygu devam ettiği sürece motivasyon kaybı baş gösterir ve üretkenlik ortadan kalmaya başlar. Bu da yaşam enerjisinin kaybolmasına mutsuzluk ve umutsuzluğa neden olur. Bu rahatsızlık, gün içerisinde ev ve iş yaşamında aktif olan kişileri olumsuz yönde etkiler. Hatta ofis başarısına etki eden faktörler arasında ilk sıralardadır.
Tükenmişlik Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Yüksek düzeyde süreli şekilde strese maruz kalan kişilerde tükenmişlik sendromu gelişmesi kuvvetle muhtemeldir. Strese maruz kalan herkes bu sorunu yaşamaz fakat bazı insanların iş yükü ve mesleği daha ağır ve streslidir.
Stresli Çalışma Koşulları
Yapılacak işin gerekleri ve işi yapan kişinin yetenekleri örtüşmediği durumlar kişide stres meydana getirir. Aynı zamanda gürültü, yüksek ses, sıcaklık, aşırı iş yükü, az veya fazla denetim de kişide strese neden olabilir. Stres faktörlerine gösterdiği tepki kişinin, algısına, kişiliğine ve yaşantısına göre farklılık gösterir.
Yüksek Mesleki Basınç
Hayati önem taşıyan meslekleri yapan kişiler, önemli kararları tek başına almak zorunda olan bireyler, anlık değişen dinamikleri yönetmek durumunda olan kişiler yüksek mesleki basınç altında fazla strese maruz kalır.
Mesleki Ayrılma Nedeniyle Kaygı
Mesleklerin kişinin yetkinliğini değil cinsiyetini göz önüne alarak ayrımcılık yapılması eşitsizliği beraberinde getirir. Böyle bir eşitsizlik kişilerde kaygıya neden olur.
İşinizle İlgili Sorunlar
Özellikle çalışma süresi ile yetiştirmek zorunda olduğunuz iş yükü, haksızlığa uğramak ve baskıcı bir yönetici işinizle ilgili strese ve sendroma neden olabilir.
Kişisel Sorunlar
Çabuk strese giren bir yapınızın olması, mükemmeliyetçilik ve çok fazla beklentiye girmek de tükenmişlik sendromu nedenleri arasındadır.
Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Her insan farklı bir kişilik yapısına sahip olduğundan tükenmişlik sendromu belirtileri de kişiden kişiye değişik gösterir. Peki, tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir tükenmişlik nedir? Bunu teşhis etmede yardımcı olan en yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Yorgunluk
Yorgunluk, gün içerisinde yapacağınız işi ertelemenize, kendinizi bitkin hissetmenize ve uykuya eğilimli olmanıza neden olan önemli bir semptomdur.
İştahsızlık
İştahta azalma ve öğünleri düşününce yemek yemeyi istememek ve beslenme düzeninizin bozulması belirtilerden biridir.
Uykusuzluk
Bu sendromun en belirgin belirtilerinden olan uykusuzluktur. Uykusuzluk, stres seviyenizi arttırarak huzursuz hissetmeye de neden olur.
Baş ağrısı
Sık karşılaşılan bir yan etki olan gerilim tip baş ağrısı; baş, yüz ve boyun çevresini etkileyen hafif ve orta şiddetli bir ağrıdır. Gerilim tip baş ağrısı tükenmişlik sendromu fiziksel belirtilerinden biridir.
Sindirim Sorunları
Yediklerini hazmetmede sorunlar yaşama ve kabızlık şikayetleri, sindirim sorunları olarak karşılaşılan belirtiler arasındadır.
Tükenmişlik Sendromunun Tedavisi
Tükenmişlik sendromu yoğun iş ve yaşam temposunda, yavaşça ilerleyerek hayatınıza girebilir. Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir, tükenmişlik nedir, sorularını sorup belirtilerini kendinizde aramak iyileşmenin ilk güçlü adımıdır. Peki tükenmişlik sendromu tedavisi varmıdır, tükenmişlik sendromu nasıl geçer?
Bu sendromu önlemek için yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:
Dinlenmeye özen gösterin
Günlük koşuşturmalara kapılıp kendinizi ihmal etmek yaşam enerjisini düşürür. Kendinize vakit ayırmak, strese sebep olan şeyleri tespit ederek bunlardan uzaklaşıp dinleyerek yaşam enerjinizi arttırabilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın
Fiziksel ve ruhsal sağlığın devamlılığı için spor yapmanın fayda sağladığı bilimsel bir gerçektir. Kısa süreli de olsa düzenli yapacağınız yürüyüş veya evde yapacağınız egzersiz, bu süreci atlatmak için yardımcı olacaktır.
Sağlıklı bir beslenme düzenine uyun
Düzenli ve sağlıklı besinler ile oluşturulmuş öğünler tedavi sürecinizi destekler. Özellikle vitamin ve mineralce zengin besinler tüketmek sendromun etkilerini azaltmada etkilidir.
Yeterince süre uyuyun
Tükenmişlik sendromu nasıl atlatılır, sorusuna verilecek en güzel cevap; yeterli ve düzenli uykudur. Uykuda mutluluk hormonu salınımı artar ve size yaşama tutunma isteği vererek tedavi sürecini destekler.
Bu önlemlerin yanı sıra çalışanların konforunu arttırmak amacıyla tasarlanmış ortak ofis kullanmak esnek ve rahat bir çalışma ortamı sunarak sizi stresten uzaklaştırır.